ŠKODA počela testiranje Octavie Green E Line

25/09/2012

Sa deset elektroautomobila Octavia Green E Line u svakodnevnom saobraćaju Škoda je danas počela testiranje u okolini Mlade Boleslave.

Octavia Green E Line je prvo vozilo ove fabrike na čisto elektro pogon. Cilj testiranja je sticanje praktičnog iskustva sa elektro-pogonom u saobraćaju.

„Octavia Green E Line dokazuje našu tehnološku zrelost na polju elektro automobile i predstavlja ljubimca u okviru dugoročnog razvojnog plana,“ naglasio je  predsednik upravnog odbora ŠKODA Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Naš razvoj je tesno povezan sa razvojem Volksvagena.“

Dr. Eckhard Scholz, član odbora za oblast Tehničkog razvoja, dodaje: „ŠKODA I celi koncern Volkswagen su trajno usmereni na održivu mobilnost na bazi regenerativnih izvora energije. Električni pogon će bez sumnje dobijati na značaju. U SARADNJI SA  koncernom smo na veoma dobrom putu.“

Flota test vozila Octavia Green E Line ima zadatak da pruži vredne informacije za dalji razvoj elektro pogona sve do trenutka serijske proizvodnje. Izvorni model za elektromobil je postala ŠKODA Octavia Combi, koja zbog modularne šasije odlično odgovara za montažu baterija, elektronskih kontrola i elektromotora.

Elektromotor daje maksimalnu snagu 85 kW. Najveći obrtni moment 270 Nm je dostupan prilokom polaženja što je definisano karakteristikom tog pogona. Octavia Green E Line ubrzava od 0 do 100 km/h za samo dvanaest sekundi. Maksimalna brzina je  135 km/h.

Električnu energiju Octavia Green E Line crpi iz litijum-jonskog akumulatora. Radijus kretanja 140 kilometara ispunjava zahteve većine ljudi , koji u Evropi voze do posla. Akumulator se sastoji od 180 pojedinačnih članaka prečnika 55 mm i dužine 233 mm. Baterija poseduje energiju od 26,5 kilovat časova a mase je 315 kilograma. Blok je smešten pod srednjim i zadnji delom patosa I delom u prtljažniku. Za putnike ima pet mesta.

Aktivnost Češkog proizvođača na polju elektromoilnosti je važan deo široke strategije u oblasti pogona i goriva. ŠKODA u narednom periodu računa sa mešavinom različitih vrsta pogona. Među njih spada i dalje usavršavanje I optimalizacija visoko efekasnih motora TDI i TSI I njihovih menjača. „Najveći efekat u kratkom periodu donosi brzo smenjenje potrošnje . Intenzivno radimo na tome da smanjimo potrošnju i emisuju CO2,“ naglašava Dr. Scholz.

S sa štedljivim motorima i malom potrošnjom vozila ŠKODA već danas spadaju među najisplativije automobile na tržištu. Najnoviji primer je najnoviji model Citigo, koji je na Češkom tržištu predstavljen na kraju 2011 a na proleće 2012 će osvojiti i druga evropska tržišta. Najštedljivija vetzija Green tec čini kombinovana potrošnja 4,2 l/100 km i emisija CO2 97 g/km.

U svim modelima ŠKODA biće sedam novih varijanti motora I menjača koji emituju manje od 100 grama CO2 na kilometar, 63 verzije dostiže vrednost ispod 130 grama.

Pregled tehničkih podataka vozila Octavia Green E Line:

• Nominalna snaga:   60 kW
• Maksimalna snaga:   85 kW u trajanju 60 sekundi
• Obrtni moment:   270 Nm (4 sekunde.), ili  255 Nm (60 sekundi.)
• Maksimalna brzina:   135 km/h
• Ubrzanje 0-100 km/h:   12 sekundi
• Radijus kretanja:   140 km
• Akumulator:   Litijum-jonska baterija
• Masa akumulatora:   cca 315 kg
• Energija akumulatora:   26,5 kWh
• Punjenje na 80% kapaciteta:   8 časova na naponu 230 V (jednofazna struja)
    2 časa na 400 V (trofazna struja)
     

 

 

 

Nova prodajna akcija za Octaviju

21/01/2013

Od 18.01. nova prodajna akcija za modele Octavie i to za: Octavia A5 Ambition 1.6 TDI 77kw/105ks 5G nova cena ovog modela iznosi 14.750.-...

Promocija U Univerexportu

21/12/2012

U subotu 22. decembra za vas smo organizovali promociju Škodinih automobila u prostorijama Univerexporta. Opet se družimo u najvećem zrenjaninskom supermarketu. Dok odrasli razgledaju...

Nova ŠKODA se zove Rapid

25/09/2012

Nova kompaktna limuzina marke ŠKODA se zove Rapid. Češki proizvođač automobila objavio vest na sajmu automobila AUTO CHINA 2012 u Pekingu. Već ove godine...