fabia

Novo lice Fabije

Izvršen je facelift modela Fabia koji se najbolje uočava kroz promenu dizajna prednjeg dela vozila. Vertikalne linije su zamenjene horizontalnim. Potpuno nove eksterne boje i felne su dostupne a i izgled unutrašnjosti je izmenjen. Fabia je postala naprednija.

U ponudi su potpuno novi motori.
Pored već poznatih benzinskih motora 1.2/44 kW i 1.2/51 kW, tu je novi turbo benzinski motor 1.2 TSI sa 63 kW odnosno 77 kW zavisno od odabrane varijante. Ove osnažene verzije mogu se poručiti sa sedmo-stepenim automatskim DSG menjačem koji je zamenio 6-stepeni automatski menjač Tiptronic.

Tu je i novi raspon dizel motora. Tu su 1.6 TDI CR/55 kW i 1.6 TDI CR sa 66 odnosno 77 kW zavisno od odabrane varijante. Ovi navedeni dizel motori koriste common rail tehnologiju ubrizgavanja goriva i opremljeni su sa DPF filterom protiv čestica štetnih gasova. Zajedno, benzinski motori i dizel motori u potpunosti ispunjavaju EU 5 normu emisije štetnih gasova.

 

svetla

Svetla za maglu ili tzv. zakretna svetla koja prate okretanje upravljača, prvi put su dostupna na modelu Fabia. Ova svetla poboljšavaju vidljivost, naročito prilikom manevrsanja i spore vožnje (do 40 km/h).

spoljasnjost

Spoljašnost

Nova Fabia je postala duža (3992 mm) i viša (1498 mm), i ponovo je jedna od najvećih u klasi supermini automobila. Dinamična i smela prednja sekcija automobila jasno svedoči o povezanosti sa familijom Škodinih vozila i svojim bliskim "rođakom" Roomster-om, sa kojim deli veći broj elemenata, počevši od prednje svetlosne grupe, pa sve do blatobrana.

Dinamične bočne konture vozila su takođe potpuno nove, uključujući prozore sa osenčenim A i B sekcijama i zadnjim delom, sa izduženim svetlima, koja dosežu skroz do bočnih strana automobila.

Zahvaljujući novoj konstrukciji, faktor aerodinamičkog otpora (cx) smanjen je na odličnu vrednost od 0.33, zbog čega je i potrošnja goriva manja.. Koristeći senzore postavljene na zadnjim odbojnicima, Fabia vam sada može u monogome pomoći pri parkiranju (dodatna oprema).

unutrasnjost

Unutrašnjost

U poređenju sa prvom generacijom, Fabia enterijer je u potpunosti promenjen. Kontrolna tabla, sa bolje osmišljenim dizajnom i ergonomičnim kontrolama, obezbeđuje vozaču mnogo veću udobnost. Dostupne su dve verzije u tri kombinacije boja.

Putnici na zadnjem sedištu su dobili više prostora kako za noge tako i iznad glave, zahvaljujući povećanoj visini vozila. Prostor za prtljag je takođe povećan na 300 litara i ako preklopite zadnja sedišta, dobićete neverovatnih 1.163 litra prostora.

Upotreba novih materijala i presvlaka za sedišta pružaju osećaj veće lagodnosti i komfora. Kako imate osam raspoloživih varijanti enterijera – možete biti sigurni da mogućnost izbora nije nešto zbog čega ćete biti zabrinuti!